Om förlaget

Det var en gång förlag är ett oberoende bokförlag som ger ut illustrerad sakprosa. Förlaget drivs av författarna själva, Katarina Söderdahl och Janette Bornmarker. Utgivningen speglar båda deras professioner och gemensamma intresse för historia. Tillsammans gräver de djupt i det förgångnas skattkista efter historier som hamnat i skymundan.  

 

" 𝚅𝚒 𝚟𝚒𝚕𝚕𝚎 𝚞𝚝𝚖𝚊𝚗𝚊 𝚘𝚜𝚜 𝚜𝚓𝚊̈𝚕𝚟𝚊 𝚏𝚘̈𝚛 𝚊𝚝𝚝 𝚜𝚎 𝚘𝚖 𝚍𝚎𝚝 𝚐𝚒𝚌𝚔 𝚊𝚝𝚝 𝚋𝚎𝚛𝚊̈𝚝𝚝𝚊 𝚍𝚎𝚗 𝚑𝚊̈𝚛 𝚑𝚒𝚜𝚝𝚘𝚛𝚒𝚎𝚗 𝚙𝚊̊ 𝚎𝚝𝚝 𝚗𝚢𝚝𝚝 𝚜𝚊̈𝚝𝚝 "

 

Våren 1288 stod en strid utanför Visby stadsmur som skulle bli början till slutet för landet Gotland. År av oro och spänningar resulterade i ett inbördeskrig som kom att skilja stad från land. I boken Ett delat land berättas om den ödesdigra händelsen i svensk historia som är okänd för många, men är värd att lyftas fram då den lämnat spår och påverkat människor fram till idag. Historien om inbördeskriget utspelar sig under en tid då Visby vuxit fram till att vara den viktigaste handelsplatsen i norra Europa och då gutarnas kontakter med Öst är omfattande. Här får läsaren möta Peter Gotlänning och Peter Harding som båda spelar betydande roller i den här berättselsen. 

”När vi pratade med folk om inbördeskriget år 1288 märkte vi att många inte kände till kriget eller händelserna som ledde fram till det. Det ville vi göra något åt eftersom det är en så avgörande del av både Sveriges och Gotlands historia” säger Katarina Söderdahl som är historiker och konstvetare, men även konservator och pedagog och en av bokens författare. Tillsammans med Janette Bornmarker som är illustratör och bildkonstnär, och bokens andra författare, startades egna bokförlaget Det var en gång förlag för ge ut illustrerade faktaböcker med historia som tema. Med den illustrerade bokserien vill författarna lyfta fram personer och händelser från medeltiden och den första titeln Ett delat land ger ljus till en för många okänd historia. "Vi ville utmana oss själva för att se om det gick att berätta den här historien på ett nytt sätt" säger Janette.

 

" 𝙳𝚎𝚝 𝚏𝚘̈𝚕𝚕 𝚜𝚒𝚐 𝚗𝚊𝚝𝚞𝚛𝚕𝚒𝚐𝚝 𝚊𝚝𝚝 𝚍𝚎𝚝 𝚜𝚔𝚞𝚕𝚕𝚎 𝚋𝚕𝚒 𝚎𝚗 𝚒𝚕𝚕𝚞𝚜𝚝𝚛𝚎𝚛𝚊𝚍 𝚋𝚘𝚔𝚜𝚎𝚛𝚒𝚎 𝚘𝚖 𝙶𝚘𝚝𝚕𝚊𝚗𝚍𝚜 𝚍𝚛𝚊𝚖𝚊𝚝𝚒𝚜𝚔𝚊 𝚖𝚎𝚍𝚎𝚕𝚝𝚒𝚍 "

 

”Händelser från det verkliga livet följer sällan en rak linje och i våra böcker gestaltas komplexa historiaka skeenden, vi vill göra dessa attraktiva och lättare att ta till sig, och i den processen spelar illustrationerna och formen en viktig roll”, säger Janette Bornmarker, ”Alla som är intresserade av historia, från tonåren och uppåt, har något att hämta från våra berättelser som handlar om verkliga människor som levt före oss”. Författarnas passion för fakta genomsyrar deras samarbete och gjorde det omöjligt att enbart vilja ge ut en bok. "Det föll sig naturligt att det skulle bli en illustrerad bokserie om Gotlands dramatiska medeltid", säger Katarina, "Varför hitta på, när det finns så mycket spännande att hämta ur vår historia". 

 

Författarna är medvetna om att de rör sig i ett mellanrum, ett slags ingemansland för böcker som inte passar in i gängse litterära genrer, vilket kan vara en utmaning för att hitta sina läsare. Samtidtigt är Katarina och Janette övertygade om att en bok kan tillhöra flera genrer, som deras egen utgivning av en historiebok som i sitt uttryck gränsar till bildroman och bilderbok. "Att inte passa in kan också betyda att det är något nytt" säger Janette

"Vad är det för slags bok?" är den vanligaste frågan som författarna får. Läs deras svar här och om bokgenrer i förlagets lilla parlör.

 

Ett delat land är förlagets första titel i en illustrerad bokserie om Gotlands dramatiska medeltid. Boken är rikt illustrerad och den koncentrerade berättarformen göra läsningen mer tilltalade, framför allt för dem som vanligtvis inte läser historieböcker. Boken består av två delar, första delen är en berättelse och i andra delen finns mer fakta för den vetgiriga. Med tillhörande lärarhandledning (under utveckling) kan den med fördel användas i skolan som diskussionsunderlag. 

 

KÖP BOKEN HÄR ⤵
Ett delat land - Omslag 

 

PRESSKLIPP
Gotlands Allehanda 2023-03-06  Vägen till bilderna 
Kulturöjn 2019-11-27  Vägen till bilderna 
Gotlands Allehanda 2019-09-30  Okänd historia i bild från öns inbördeskrig
Gotlands Allehanda 2019-02-20 Inbördeskrig och konst i nya böcker

 

Författarfoto Carla Lomakka, Visby 2019

 

IMPRINT ⏳
Det var en gång förlag Visby AB
Norra kyrkogatan 3E
621 55 VisbyE
Epost: info(at)detvarengangforlag.se
Org.nr: 559310-4051

Följ gärna förlaget på Instagram och Facebook