Om förlaget

Ny illustrerad bokserie om Gotlands dramatiska medeltid

Det var en gång förlag är ett oberoende förlag med inriktning på illustrerade faktaböcker för unga/vuxna. Förlaget drivs av författarna själva, Katarina Söderdahl och Janette Bornmarker, och produktionen speglar deras gemensamma intresse för bild och historia. 

Våren 1288 stod en strid utanför Visby stadsmur som skulle bli början till slutet för landet Gotland. År av oro och spänningar resulterade i ett inbördeskrig som kom att skilja stad från land. I boken Ett delat land berättas om den ödesdigra händelsen ur svensk historia som är okänd för många, men som är värd att lyftas fram då den lämnat spår och påverkat människor fram till idag. 

”När vi pratade med folk om inbördeskriget år 1288 märkte vi att många inte kände till det eller händelserna som ledde fram till kriget. Det ville vi göra något åt, eftersom det är en så avgörande del av både Sveriges och Gotlands historia” säger Katarina Söderdahl, som är konstvetare och konservator och en av bokens författare. Tillsammans med Janette Bornmarker som är konstnär och illustratör och bokens andra författare har hon startat bokförlaget Det var en gång förlag för att ge ut en serie illustrerade faktaböcker med historia som tema.   

 

ˮ Vi ville utmana oss själva
för att se om det gick
att berätta den här historien
på ett nytt sätt ˮ

 

”Med bokserien vill vi i ord och bild gestalta komplexa händelser ur historien och göra dem lättare att ta till sig. Där spelar illustrationerna och formen en viktig roll”, säger Janette Bornmarker och fortsätter, ”Alla som är intresserade av historia, från tonåren och uppåt, har något att hämta ur de här berättelserna om verkliga människor som levt före oss.” 

Tillsammans gräver de djupt i det förgångnas skattkista efter historier som hamnat i skymundan. Historien om inbördeskriget utspelar sig under en tid då Visby vuxit fram till att vara den viktigaste handelsplatsen i norra Europa och då gutarnas kontakter med Öst är omfattande. Här får läsaren möta Peter Gotlänning och Peter Harding som båda spelar betydande roller i den här berättselsen.

Ett delat land består av en rikt illustrerad berättelse som kompletteras med en faktadel för den som vill fördjupa sig ytterligare. Boken kan beskrivas som en visuell faktabok och kan med fördel användas i skolan. Målet med boken är att inbördeskriget år 1288 inte längre ska vara en okänd historia.   

 

KÖP BOKEN HÄR ⤵
Ett delat land - Omslag 

ETT DELAT LAND är förlagets första titel i en ny illustrerad bokserie om  Gotlands dramatiska medeltid. Varje bok lyfter fram en händelse eller person ur historien och ger läsaren microkunskaper. Illustrationerna och den koncentrerade berättarformen är tänkt att tillgängligöra historien och läsningen mer tilltalade, framför allt för dem som vanligtvis inte läser historieböcker. Med tillhörande lärarhandledning (under utveckling) kan böckerna fungera som diskussionsunderlag i skolan. För den vetgiriga finns i slutet av varje bok mer fakta och en litteraturlista. 

Foto Carla Lomakka, Visby 2019

 

PRESSKLIPP
Kulturöjn 2019-11-27  Vägen till bilderna
Gotlands Allehanda 2019-09-30  Okänd historia i bild från öns inbördeskrig
Gotlands Allehanda 2019-02-20 Inbördeskrig och konst i nya böcker

 

 

 

IMPRINT
Det var en gång förlag Visby AB
Norra kyrkogatan 3E
621 55 VisbyE
Epost: info(at)detvarengangforlag.se
Org.nr: 559310-4051

Följ gärna förlaget på Instagram och Facebook